DÜŞÜN KONUŞ DİNLE SEMİNERİ
(Afyon-Kızılören Müftüsü Mustafa ARDA’nın Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen DÜŞÜN-KONUŞ-DİNLE Seminer Notları-Afyon Başmakçı Müftüsü Vehbi AKŞİT tarafından bilgisayarda düzenlenmiştir.)
PROTOKOL KONUŞMA USULÜ
1. Yukarıdan aşağıya, arkadan öne eğilerek ve tebessüm ederek uzaktan yakına doğru olmak üzere ve önce sağdan başlayarak davetlileri selamlamak.
2. Sandalyenin solundan kalkılacak ve sandalye yerine itilecek.
3. Masadakiler veya protokol sırasındakileri göğsümüzün karşısına alırcasına, hafif kambur, baş eğik, sanki yokuş yukarı gidiyormuş gibi ve kürsü uzaktaysa biraz hızlı olarak kürsünün yanına gidilecek. Kürsünün yanında hafifçe baş selamı verilecek.
4. Kürsüye geçilirken, önce hangi elimize yakınsa, o elle kürsünün ortasına elimizi koyduktan sonra kürsüye normal olarak yerleşilecek.
5. Sağ veya sol işaret parmağı gizlice sert bir yere bastırılacak. Yani uyarılacak. Bu muhakkak yapılacak.
6. Kürsüye çıktıktan sonra Hemen konuşmaya başlanmayacak. Bir buçuk dakikada şu işlemler yapılacak:
a. Davetlilere önce sağ taraftan olmak üzere yakından uzağa doğru hafif tebessümle bakılacak.
b. Bu esnada 4 saniye nefes tutulacak. 16 saniyede burundan tam bir nefes alınacak. 4 saniye bu nefes tutulduktan sonra 16 saniyede hafif açık ağızdan dışarı verilecek.
c. Sağ topuk ve sol ayak parmakları üzerinde bir kez yükselme, yaylanma hareketi yapılacak. Bayanlar iki ayak parmakları üzerinde yükselme yaparlar.
d. Kravat düzeltiliyormuş gibi yapılarak, karın boşluğuna bastırılacak, oradaki salgı bezi uyarılacak.
7. Bu işlemlerden sonra konuşmaya başlanacak
8. Konuşma yapılırken dikkat edilmesi gereken 6 önemli husus vardır.
Bu 6 husus şunlardır:
1. Topluma güzel bir hitapla, ilginç bir cümleyle dikkatleri üzerine çekmek. Aziz Mü’minler, Sevgili Hemşehrilerim, Muhterem Çiftçi Kardeşlerim vs..
2. 5 duyuya, akla ve gayba ait konulardan, toplumun durumuna en uygun olanıyla ve cemaatin duymak istediği hususlarda onlara hitap edilecek. Va’azda konu seçerken, cemaatin duymak isteyeceği konular seçilir.
3. Bahsedilen konunun seçilmesinin sebebi, yararları dikkat edilmezse zararları ve önemine işaret edilir.
4. Anlatılan mevzuda canlı örnekler verilir. Konunun uygulanabilirliği örneklerle tasdik ve teyid edilir.
5. Aidiyete delalet eden sözler eklenecek. Yani “Ben de sizlerden biriyim”, “Ben de sizin evladınızım”, “Hem hemşehrinizim, ben de köylü çocuğuyum, benim babam da çiftçiydi” gibi duygusal etkileyici cümlelerle toplum etkilenecek. Yakınlık hissi oluşturulacak.
6. Teklif: Bir konuda konuştuktan sonra son cümleler olarak, topluma tavsiyelerde, önerilerde bulunulacak. Yapılabilecek işler teklif edilecek. Mesela; “Öyleyse hepimiz evlerimize gittiğimizde Mü’minun suresinin ilk 10 ayetinin mealini okuyalım. Tefsirlere bakalım. Tamam mı, söz mü?” gibi.
Bir sonraki buluşmada “İnşaallah Kur’an meal ve tefsirine baktık. Bu görevi getirdik” diye atıfta bulunacağız. Takip edeceğiz.
KONUYA GÖRE KONUŞMADA (MASKE TAKMA) HATIRLANACAK BİR ŞİİR
Ayşe’nin minik bir kuzusu vardı.
Tüyleri bembeyaz sanki kardandı
O da peşinden meler koşardı.
2 Y Kuralı:
1. İnsanları yargılamayan
Yani insanlara hep suçlu gözüyle bakmayın. Kendinizi Onlara ceza verecek makamda görmeyin. Suçlarını hatırlatmayın, cezalarının ne olacağını uzun uzun anlatmakla onları nefret ettirmeyin.
2. İnsanları yarlıgayın
Şahsınıza karşı yapılan hataları affedin, intikam almayın, bağışlayıcı olun. Allah’ın da çok affedici olduğunu insanlara hatırlatın, tövbeye davet edin, ümitsizlikten kurtarın.
2 Z Kuralı:
1. Ziyaret
İnsanlarla ilgilenin. Onlarla dertleşin, sıkıntılarına çareler arayın. Düğünlerine, cenazelerine mutlaka katılın, onlardan biri olduğunuzu hissettirin, kendinizi kabul ettirin. Yani üzüntü ve sevinçlerine ortak olun.
2. Zerafet
Hep ziyafetlere giden konumundan kurtulun. Bazen de siz insanlara ikramda bulunun, onlara yemek yedirin. Hadis-i şerifi unutmayın: “Selamı yayın, akraba ziyareti yapın, yemek yedirin, insanlar uyurken gece namaz kılın, selametle Cennet’e girin”
3. Ziyafet
Kibar olun, kaba insan olmayın. Elbiseniz temiz ve alımlı olsun. Rengarenk olun. Kahverengi tonlardan uzak durun. Lacivert tonlarda elbiseler giymek sizi önemli hale getirir. Beyaz ve siyah en güzel renk tercihidir. Mavi-beyaz giysiler etkileme gücünüzü 2 kat artırır.
3 K Kuralı:
1. Herkesi kendin bil
Herkesi kendinmiş gibi bil. Kendini onların yerine koy. Kendine tavsiye ediyormuşsun gibi hitap et. Sana davranılmasını istediğin gibi davran. Sana yapılmasını kabul edemeyeceğin hareketleri başkalarına yapma.
2. Kendinleş, % 100 senleş
İçiniz dışınız bir olsun.Söylediklerinizle uygulamalarınız farklı olmasın. Yapmacık hareketlerde bulunmayın. Göründüğünüz gibi olmaya çalışın. Olduğunuz gibi görünmeyin. Yanlışlarınızı düzeltmeye zaman ayırın.
3. Kendini bulursun
Eğer yukarıdaki 2 hususa tam riayet edersen insanlarda kendini bulursun. Sen onlardan sayılırsın onlar sende kendilerini bulurlar. Toplumda bütünlük ve birlik kurulur. Saygı sevgi herkesin ortak sıfatı olmuş olur.
3 İ Kuralı:
1. İyi bil (herkesi iyi olarak bil)
İlk defa gördüğün insanlarda bile hemen not değerlendirmesi yapma. Hüsn-ü zanda bulun. İyi bir kişiye benziyor diye düşün. Su-i zandan kurtul.
2. İyi ol (herkese karşı iyi ol)
İnsanlarla ilişkilerde hep iyi niyetli, iyi değerlendirici ol. Kimseye önyargıyla yaklaşıp olumsuz söz söyleme, olumsuz davranışta bulunma. İnsanları kendinden uzaklaştırma.
3. İyi bulursun.
İnsanları iyi bilir ve onlara karşı iyi olursanız herşeyi iyi bulursunuz.Olumsuzluklar içinde güzel olanı görürsünüz.Güzel olanlarla karşılaşırsınız.
1. Varlığın devamına aykırı tekliflerde bulunmayın.
İnsanlar bu dünyada yaşarlarken onlara AHİRET ahvalinden çokça söz etmeyin. Her insan uzun yaşamak ister, ölmeyi kimse istemez, arzu etmez. Ölümü hatırlatın ama işi DÜNYA’yı unutturacak seviyeye de götürmeyin.İnsanlar bu konudaki konuşmaları önem vererek dinlemezler.
2. Neslin devamına aykırı tekliflerde bulunmayın.
İnsanlar evladının yanlış davranışlarda bulunmasını arzu etmezler. Fakat siz onlara çocuklarınız içki içiyor, kumar oynuyor,vs.. kötülükleri yapıyor dediğinizde o esnada her ne kadar size hak verseler de, sizden yana olsalar da, daha sonra evlat önce gelir ve sizin sözlerinize tepki göstermeye başlarlar, sözlerinizden onlar daha fazla rahatsız olurlar. Neslin devamı içgüdüsü ağır basar.
3. İdeolojik tezahürlerin aleyhinde konuşmayın.
1. Sözlerin etkileme gücü : % 7
2. Ses tonunun etkileme gücü: %38
3. Vücut dilinin etkileme gücü: % 55’tir.
* Sağ el ve ayağa metal takmamaya gayret edin. Takacaksanız hafif olanları sağa, ağır olanları sola takmaya çalışın.
* 30 yaşın üzerindeyseniz günde toplam 6 saatten fazla uyumayın. 6 saatlik uykuyu da muhakkak ikiye bölün.
* Bizim günlük uyku ihtiyacımız sadece 8 dakikadır.
* Vücudun yorgunluğu uyuduktan 3.5 dakika sonra gider.
* Güneş doğarken, tepedeyken ve batarken uyumak cinayettir. Bu vakitlerde ültraviyole ışınları en üst seviyededir. Uyuyan insan bu ışınları geri çeviremez. Savunmasız kalır.
* Yemek öncesi ve arasında su içilebilir. Ama yemekten sonra 1 saat içinde su içilmemelidir.
* Günde 8 bardak su içmeye çalışın.
* Ekmekle beslenen toplumlardan adam çıkmaz. Lifli besinler meyve, yemek yemeye gayret edin.
* Mümkünse kahvaltıda çay içmeyin. Yemeklerden 1 saat önce ve sonra da içmeyin. Vücudun demir erimesini geciktiriyor.
* Sirke, yoğurt, peynir gibi mayalı besinler yiyin.
* Neskafeyi sürekli içmeyi adet edinirseniz az sinirli olursunuz. Bir şey okuyacağınızda çay içerek okuyun. Daha iyi anlarsınız.
* Sigara; tereyağı, tuz ve şekerden daha zararlı değildir.
* Acıkmayın, doymayın. Öğün gözetmeyin ama fazla yemeyin.
* Bir elin şakağa bastırılması halinde beyin; % 8, iki elin şakaklara bastırılması halinde ise % 26 daha fazla çalışır.
* Sabahları 2 dakika sırtüstü pozisyonda, köpek soluması gibi nefes alıp verin.
* 4 saniye nefes tut. 16 saniyede nefes al. 6 saniye bu nefesi tut. 16 saniyede ağızdan dışarı ver. Bu işlemi her gün bir defa yap. Diyafram gelişir. Nefes açılır.
* Göründüğün gibi ol, olduğun gibi görünme. Olduğun gibi görünmek hayvanlıktır. Köpek köpektir ve köpek gibi görünür.
* Sevmezseniz kusur ararsınız. Düşmanlaşırsınız.
* Tanıştığınız kişinin ismini, konuşma esnasında 8 kez tekrar ederseniz, isteseniz de beyin bir daha unutmaz.
* İnsanlarla konuşurken 45 santimetreden fazla yaklaşmayın. Uzun müddet karşı karşıya durmayın. Birkaç dakika sonra 90 derecelik açı hizasında bulunun. Aynı kutupların birbirini itmesinden dolayı bu böyledir.
* Tokalaştığınız kişilerle baş parmak diplerinizi temas ettirin. Diğer elinizi de karşıdakinin elinin üstüne koyun (Musafaha)
* Kendi ellerinizin parmaklarını birbirine kenetlemeyin. Serbest tutun.
* Suyun rengi yoktur. Denizlerin mavi görünmesi atmosferin mavi görünmesindendir. Atmosferin mavi görünmesinin sebebi de insan beyninin yaydığı gama ışınlarıdır.
* Uzaydan bakıldığında dünyanın mavi görünmesinin nedeni budur. Dünyaya mavi gezegen de denir.
* Su, Allah’ın en büyük mucizesidir. En kuvvetli yakıcı gaz hidrojen ile en kuvvetli yanıcı gaz oksijenin birleşmesinden meydana gelmektedir.
* Korku, utanma, heyecanlanma, endişelenme, insana sonradan öğretilen şeylerdir. Fıtratta bu yoktur.
* Zehirli yılanlar, insanın korktuğu anda beyninin salgıladığı 15 ayrı uyarıyı ültraviyole ışınlarıyla fark ederler. Ve karşı tedbir olarak insanlara zarar verirler. Çok küçük çocuklar korkuyu henüz bilmedikleri için bu hayvanlardan zarar görmezler.
* İnsan ani ve çok üzücü bir haber aldığında 3.5 dakikada normalleştiremezse şoka girer veya bayılır. Bu Allah’ın çok büyük bir lütfudur. Aksi halde insan durumu normalleşmez, kabullenemez ve şok veya bayılma da olmazsa ölür. Ani şokta insan vücudunda bir şehre yetecek kadar elektrik boşalması olur.
* 1997 yılında Amerika’da ışınlama gerçekleştirilmiştir. Madde aynı anda iki yerde birden bulunmuştur.
* İnsan beyninin % 1’i kalsa yine yeterli olur. Farenin % 96 beyin hücreleri alınmış yine labirentte yolunu bulmuştur. Kedinin beyninin % 90’ı alınmış yine fare kovalamıştır.
* İnsan vücudu sürekli yenilenmektedir. Mesela karaciğeri 28 gün içinde tamamen değişmektedir. Sıfırdan yenilenmektedir.
* DNA, insanla ilgili bütün bilgileri en ince ayrıntısına kadar saklar. Bu hücredeki bilgi 900 ciltlik kitaptaki bilgi ile aynıdır.
* Burun harika bir organımızdır. Oksijeni + (artı) ve - (eksi) olarak çeker. Oksijeni sinüs katmanlarına ayırır. Havadaki glikozu glikojene çevirir. Böylece insan vücudu daha dinç olur, güçlü olur. Şeker, yani glikoz insanı güçsüzleştirir.
* Kaybederken, kazandıklarının büyük olduğuna bak.
* En büyük zararda hür olanlar, hür olurlar.
* Allah “Rahmetim gazabımdan üstündür” diyor. Peki biz niye öyle olmuyoruz?
* Hep yineleyen ölür, hep yenileyen olur.
* Geriliğin belki en büyük sebebi, denenmemişin denenemeyeceğini savunmaktır.
* Küfür, en büyük imandır. (İnanmamaya direnme olduğu için)
* Başarı, bir şeyin niçin olduğunu, başarısızlık bir şeyin niçin olmadığını gösterir. İkisi de iyi...
* Sizi sinirlendirenleri sinirlendirmezseniz, sizi sinirlendirmezler.
* Efendisini kendisi seçen köle değildir.
* Kendisiyle iyi dost olamayanın, hiç dostu olmadı.
* Sevdiklerinizin ve sevmediklerinizin bir listesini yapın. Lütfen birincisi daha uzun olsun.
* Davulun sesi uzaktan hoş gelse de, siz kendi darbukanıza kulak verin.
* Hayatınıza gün ekleyeceğinize, gününüze hayat ekleyin.
* Sorunun değil çarenin parçası olun.
* Hayat sizi eskitmeden, siz hayatı yenileyin.
* Acındığında ağlamaktansa, acıdığında ağlamak bile güzel.
* Anlayamamışlarsa anlatamamışsınızdır.
* İstediklerini, istediğiniz için yapın.
* Hatalar, yaralardan farksızdır. Kızacağınıza acıyın.
* Bir şey ki senin için şeydir, o şey şeydir.
* Gücünüzü ve zamanınızı doğru insanı bulmaya değil, doğru insan olmaya harcayın.
* Duygularınızın barometresi başkaları olmasın.
* Başkaları bizi ihmal edince üzülürüz. O halde niye kendimizi ihmal ederiz?
* Bir türlü düzelmeyecek şeylere gülüver.
* Yarım yapılmış iş yorulmaktan ibarettir.
* Bazı insanlar örülmüş duvarlara kafalarını çarparlar. Bazı insanlar kafalarını çarpacak duvar örerler.
* Elde edecekleriniz için uğraşırken, eldekileri unutmayın.
* En güzel şikayet, şikayetten şikayetçi olmaktır.
* Kendinizden yüceye inancınız olsun.
* Razı olmak imha etmek değildir. İhyayı denemektir.
TAVSİYE EDİLEN KİTAP LİSTESİ
span style=
NO | KİTABIN ADI | YAZARI |
1 | Zamanın Kısa Tarihi | Hawking |
2 | Kaostan Düzene | Prigogine |
3 | Bilginin Arka Yüzü | Adrian Berry |
4 | Sorgulayan Denemeler | B. Russel |
5 | Fusus-ul Hikem | M. Arabi |
6 | Baharistan | Molla Cami |
7 | Hamlet | Shekspre |
8 | Toplumun Antlaşması | J. J. Rousseau |
9 | Aziz İstanbul- Eğil Dağlar | Yahya Kemal |
10 | Mantukuttayr | Attar |
11 | Futuhat-ül Mekkiyye | Arabi |
12 | Kutadgu Bilig | Yusuf Has Hacip |
13 | Divan | Fuzuli |
14 | Divan | Nesimi |
15 | Divan | Hayali |
16 | Rubailer | Hayyam |
17 | Kral Lear | Shekspre |
18 | Hz. Muhammed | Rodinson |
19 | Ailede Kadına Karşı Şidet ve Kadın Suçluluğu | Tülin İçli |
20 | İslam'ın Vadettikleri | R. Garody |
21 | Din ve Fıtrat | Yaşar Nuri Öztürk |
22 | Divan | Yunus Emre |
23 | Bozkurt | Amstong |
24 | Nutuk | Atatürk |
25 | Mecelle | Ahmet Cevdet |
26 | Böyle Buyurdu Zerdüşt | Nitche |
27 | Deccal | Nitche |
28 | Politikada Nükte | N. Muallimoğlu |
29 | İslam Hukukunda Zaruret Hali | Mustafa Baktır |
30 | Medeniyetin Temelleri | W. Durant |
31 | İslam Hukukunda Şahsi Haller | Tevfik el-Mısri |
32 | İnancın İslam Arayışı | Franki |
33 | Trajedinin Doğuşu | Nitche |
34 |
|
|
35 | Liderler, Komutanlar ve Kahramanlar Psikolojisi | Rasim Adasal |
36 | Sevgiden Öte Sürekli Ölüm | Marques |
37 | İnsanın Yaradılış ve Yücelişi | Morisson |
38 | Bostan ve Gülistan | Sadi |
39 | Devlet | Eflatun |
40 | Başkasının Karısı | Doystaevski |
41 | Namaz | Abdullah Yıldız |
42 | Kur'an Mesajı | Muhammed Esed |
43 | Benlik ve Toplum | Muhammed İkbal |
44 | Cavitname | Muhammed İkbal |
45 | Devlet Ana | Kemal Tahir |
46 | Sosyal Sistemlerin Temelleri | Aykut Edibali |
47 | Muhteşem Süleyman | Andre Clot |
48 | Behçet-ül Hakayık | Ali Bey |
49 | Prens | Mak Yevel |
50 | Ütopya | Tomas More |
51 | Kur'an'a Bakış | A. Şeriati |
52 | Fatıma Fatımadır | A. Şeriati |
53 | Faust | Gothe |
54 | Tanrı ve Yeni Fizik | Paul Davies |
55 | Mükemmele Ulaşanlar | Haller |
56 | Zirveye Tırmanma Yolları | Sveney |
57 | Özgürlükten Kaçış | E. From |
58 | Ahkam Tefsiri | N. Sabuni |
59 | Din ve Fıtrat | Arnold Toynbe |
60 | Tanrının Sonumu | Fukuyama |
61 | İnsan Tabiatını Tanıma | Adler |
62 | Peygamber Efendimizin Hitabeti | A. Lütfi Kazancı |
63 | İtiraflarım | Tolstoy |
64 | Sözler | Said Nursi |
65 | İslam Estetiği | Beşir Ayvazoğlu |
66 | Marifetname | Erzurumlu İbrahim Hakkı |
67 | Yönetimde Kadınlar | Margrit Palmer |
68 | Hükümette Kadın | Hüseyin Hatemi |
69 | Akaid | Nesefi |
70 | İslam | Aliya İzzet Begoviç |
71 | Büyük Güçlerin Yükseliş ve Çöküşleri | Paul Kennedy |
72 | Psikiyatri | Ayhan Songar |
73 | Tarikat-ı Muhammediye | İmam-ı Birgivi |
74 | Hayatın Kökleri | Hoagland |
75 | İkili Sarmal | Watson |
76 | Değişen Toplum ve Aile | Necmettin Türinay |
77 | Dini Düşüncenin Yeniden Doğuşu | M. İkbal |
78 | Megatrends | Naisbit |
79 | Kainata Mensub Olmak | F.Capra |
80 | Suyu Arayan Adam | Ş. Süreyya Aydemir |
81 | Bu Din Benim Dinim Değil | Abdurrahman Dilipak |
82 | Yeniden Yapılanmak | Yaşar Nuri Öztürk |
83 | Engereğin Gözündeki Kamaşmaf | Zülfü Livaneli |
84 | Akatürk | Paruşev |
85 | Bu Ülke | Cemil Meriç |
86 | Işık Doğudan Yükselir | Cemil Meriç |
87 | Jurnal | Cemil Meriç |
88 | Entegrizm | Garody |
89 | Fikir Mimarları | Stefan Zıvaik |
90 | İzafiyet | Albert Einstein |
91 | Ana Konularıyla Kur'an | Fazlu'r-Rahman |
92 |
|
|
93 | Lüb-ü Lüb (Özün Özü) | M. Arabi |
94 | Hikmetler | Yesevi |
95 | Hay bin Yakzan | İbn-i Tufeyl |
96 | Amak-ı Hayal | Filibeli Ahmet Hilmi |
97 | Şecerete'ül Kevn | M. Arabi |
98 | Kitle İletişiminde imaj | İsmet Yazıcı |
99 |
|
|
100 | Ermiş | Halil Cibran |